Har vi rättvisa arbetsförhållanden i städbranschen?

Städare, eller lokalvårdare som det också kallas, utsätts för flera olika risker i sitt arbete. Dock är det inte ett särskilt välavlönat arbete och det kommer inte med några förmåner. De flesta som till exempel anlitar en städfirma för flyttstäd i Stockholm vill att de som utför arbetet inte skall utsättas för någon onödig fara. 

Exakt hur ens arbetsförhållande ser ut beror på en rad olika faktorer till exempel vart man städar och om företaget som man arbetar för har kollektivavtal. Det är skillnad att arbeta som städare på ett kontor och vara anställd av en seriös aktör som erbjuder försäkringar och hälsovård eller att arbeta utan kollektivavtal på en byggarbetsplats. Dock är det så att man i alla städarbeten utsätts för vissa risker som kan orsaka skador. Nedan tar vi upp de största riskerna med att vara lokalvårdare.  

Fallolyckor och slitskador 

Det är mycket vanligt att man får ont och har besvär i axlar, rygg och armar när man arbetar som lokalvårdare. Det beror ofta på att man har påfrestande och repetitiva arbetsrörelser och arbetsställningar, tunga lyft och tungt fysiskt arbete. Dessutom är det vanligt med fallolyckor i trappor, från stegar och på hala golv. Fallolyckor står för nästan hälften av alla olyckor bland städare. 

Större risk att utsättas för smitta

Som städare och lokalvårdare är det viktigt att vara uppmärksam på smittorisker och veta hur man bäst kan skydda sig mot smittsamma sjukdomar. Till exempel använda rätt skyddsutrustning i form av handskar och förkläde. För att man skall kunna göra det är det viktigt att ha tillgång till den typen av lämplig utrustning och material. 

Hur hög risken att utsättas för smitta är beror på vart man städar. På förskolor och sjukhus är det vanligare att det förekommer smittorisk än på till exempel kontor. Risken kan också variera beroende på om det är en epidemi eller pandemi i omlopp. 

Risk att utveckla allergi och överkänslighet

Den som hanterar mycket vatten och rengöringsmedel under lång tid irriterar huden och på så sätt kan eksem och andra besvär med torr hud utvecklas. Eksem som orsakats av rengöringsmedel och vatten har under lång tid varit en vanligt förekommande sjukdom hos lokalvårdare och städpersonal. Eksem kan leda till långa sjukskrivningar och även att vissa måste byta yrke. Rengörings- och tvättmedel bryter ner hudens fettlager och vatten luckrar upp skinnet vilket gör huden mer känslig för allergener. I rengörings- och tvättmedel kan det finnas blekmedel, enzymer, parfymer och konserveringsämnen som ger upphov till allergier. 

Ett sätt att undvika överkänslighet och allergier är att se till att personalen har tillgång till skyddsutrustning och att rengöringsmedlen som de använder inte är starka utan skonsamma mot människor och miljö.